Shawarma / Shawarma
Shawarma
1½ teaspoon whole allspice
1 teaspoon whole black pepper
1 teaspoon whole coriander
½ teaspoon of whole cumin
4 whole cloves
2 teaspoons paprika
½ teaspoon cayenne pepper
2 teaspoons salt
1 pinch of powdered cinnamon
600 g tender lamb or beef in thin slices
3 garlic cloves
1 onion
2 tablespoons balsamic vinegar
4 tablespoons cooking oil
Pita bread or tortillas.
Mix the spices with onion, garlic, balsamic vinegar, cooking oil, and the protein (meat).
Put it on a very hot sauté pan; and put the lid on for 8 minutes. Take off the lid. Let it boil down, and let the protein caramelize.
Yogurt dressing
2,5 dl Greek yogurt
½ teaspoon salt
½ teaspoon pepper
1 garlic clove
Chilli sauce
2 tinned tomato purées
1 dl water
1 tablespoons cooking oil (olive oil will do)
2 tablespoons dried chilli
½ tablespoon salt
Served in pita bread or tortillas.
Shawarma
1½ ts hel allehånde
1 ts hel sort peber
1 ts hel koriander
½ ts hel spidskommen
4 stk. hele kryddernelliker
2 ts paprika
½ ts cayennepeber
2 ts salt
1 knsp stødt kanel
600 g mørt lamme- eller oksekød i tynde strimler
3 fed hvidløg
1 løg
2 ss rødvinseddike
4 ss olie
Pitabrød eller tortillas.
Bland krydderierne med løg, hvidløg rødvinseddike, olie og kød.
Put det på en meget varm sauterpande, og læg låg på i 8 min. Herefter tages låget af, og kødet skal koges ind og karamellisere.
Yoghurtdressing
2,5 dl græsk yoghurt
½ ts salt
½ ts peber
1 fed hvidløg
Chilisauce
2 dåser tomatpuré
1 dl vand
1 ss olie
2 ss tørret chili
½ ss salt
Serveres i pitabrød eller tortillas.