Shawarma / Shawarma

Shawarma

1½ teaspoon whole allspice

1 teaspoon whole black pepper

1 teaspoon whole coriander

½ teaspoon of whole cumin

4 whole cloves

2 teaspoons paprika

½ teaspoon cayenne pepper

2 teaspoons salt

1 pinch of powdered cinnamon

600 g tender lamb or beef in thin slices

3 garlic cloves

1 onion

2 tablespoons balsamic vinegar

4 tablespoons cooking oil

Pita bread or tortillas.

 

Mix the spices with onion, garlic, balsamic vinegar, cooking oil, and the protein (meat).

Put it on a very hot sauté pan; and put the lid on for 8 minutes. Take off the lid. Let it boil down, and let the protein caramelize.

 

Yogurt dressing

2,5 dl Greek yogurt

½ teaspoon salt

½ teaspoon pepper

1 garlic clove

 

Chilli sauce

2 tinned tomato purées

1 dl water

1 tablespoons cooking oil (olive oil will do)

2 tablespoons dried chilli

½ tablespoon salt

 

Served in pita bread or tortillas.

Shawarma

1½ ts hel allehånde

1 ts hel sort peber

1 ts hel koriander

½ ts hel spidskommen

4 stk. hele kryddernelliker

2 ts paprika

½ ts cayennepeber

2 ts salt

1 knsp stødt kanel

600 g mørt lamme- eller oksekød i tynde strimler

3 fed hvidløg

1 løg

2 ss rødvinseddike

4 ss olie

Pitabrød eller tortillas.

 

Bland krydderierne med løg, hvidløg rødvinseddike, olie og kød.

Put det på en meget varm sauterpande, og læg låg på i 8 min. Herefter tages låget af, og kødet skal koges ind og karamellisere.

  

Yoghurtdressing

2,5 dl græsk yoghurt

½ ts salt

½ ts peber

1 fed hvidløg

 

Chilisauce

2 dåser tomatpuré

1 dl vand

1 ss olie

2 ss tørret chili

½ ss salt

 

Serveres i pitabrød eller tortillas.