Poulet au Vin Blaunc / Kylling i hvidvin

4 chicken thighs

1 tablespoons flour

Salt

Pepper

Whole peppercorns

Thyme

Bay leaves (can be left out)

Bacon (good quality)

Shallots

1 bottle of Chablis

1 dl double cream

Parsley

 

Remove the skin from the thighs. Turn around the chicken in flour added salt and pepper.

Cut the bacon into small pieces; and fry it on the pan.

Take off the bacon and put it on a piece of kitchen roll. Fry the chicken lightly in the remaining fat.

Chop the shallots. Add them; and fry them lightly.

Add peppercorns, thyme and if convenient bay leaves. Add the white wine; and let the dish simmer for 1 hour.

Pick up the chicken and the shallots.

Sieve the liquid; and reduce it bit.

Add 1 dl of double cream. Taste it, before you add the chicken, the bacon, and the shallots.

Chop the parsley; and add it.

4 stykker kyllingeoverlår

1 ss mel

Salt

Peber

Hele peberkorn

Timian

Laurbær (kan udelades)

Bacon (god kvalitet, evt. Princip)

Skalotteløg

1 flaske chablis

1 dl fløde

Persille

 

Skindet fjernes fra overlårene. Vend kyllingelårene i mel med salt og peber.

Baconstykkerne (princip) udskæres og ristes på panden.

Baconstykkerne tages af og lægges på køkkenrulle, kyllingen steges let i fedtet.

Skalotteløg hakkes, tilsættes og steges let.

Peberkorn, timian og evt. laurbær tilsættes, 1 flaske hvidvin tilsættes, og retten koges i en time.

Herefter tages kyllingestykkerne og skalotteløgene op.

Væsken sies fra og reduceres en smule.

Tilsæt 1 dl fløde og smag til, inden kødet og baconstykkerne samt skalotteløgene tilsættes.

Hak persillen og tilføj det til sidst.