Orange Ice Cream / Orangeis

2 egg yolks

3 tablespoon sugar

Orange peel from 1 orange

1 tablespoon Grand Marnier

2 dl double cream

2 dl whole milk (full-cream milk)

1 pinch of salt

100 g white chocolate

 

Whip sugar and egg yolks, until the sugar is dissolved. Mix it with orange peel and Grand Marnier.

Warm up the double cream and the whole milk. Make a classic crème anglaise; and add salt.

Pour it over the white chocolate; and mix it upon a bain marie.

Make the ice cream on an ice cream machine.

2 æggeblommer

3 ss sukker

Skallen af 1 appelsin

1 ss Grand Marnier

2 dl fløde

2 dl sødmælk

1 knivspids salt

100 g hvid chokolade

 

Sukker og æg piskes, indtil sukkeret er opløst. Massen blandes med appelsinskal og Grand Marnier.

Fløde og sødmælk opvarmes. Der laves en klassisk creme anglaise, der tilføjes salt.

Massen hældes over den hvide chokolade, og rør det sammen over et koldt vandbad.

Kør isen på ismaskine.