Potato Soup / Kartoffelsuppe

25 g butter

400 g potatoes

150 g leeks

1-2 garlic cloves

7 dl chicken stock

1 dl double cream

Culatello ham and chives OR black truffle

Salt and pepper

 

Peel the potatoes; and slice them into small bits.

Clean the leaks; and chop them.

Chop the garlic.

Sauté the potatoes, the leeks, and the garlic in butter at low temperature for 5 min.

Add the chicken stock, and let it all boil for ca. 25 min.

Blend the soup; and sieve it. Pour it into a pot; and add the double cream.

Add salt and pepper to taste.

Decorate with chopped chives, and roasted culatello ham cut into small slices.

If it is truffle season, use grated black truffle instead of culatello ham and chives.

25 g smør

400 g kartofler

150 g porre

1-2 fed hvidløg

7 dl kyllingefond

1 dl fløde

Culatelloskinke og purløg ELLER sort trøffel

Salt og peber

 

Kartoflerne skrælles og skæres i små stykker, porrerne renses og snittes.

Hak hvidløgene.

Kartoffelstykker, porrer og hvidløg svitses i smør vel lav varme i 5 min.

Bouillon tilsættes, lad kartoflerne/porrerne koge i ca. 25 min.

Suppen blendes og sigtes, kommes i en gryde, og fløden tilsættes.

Smag til med salt og peber.

Der pyntes med hakket purløg og ristet culatello i skiver.

Hvis det er trøffelsæson, kan der rives sort trøffel over i stedet for purløg og culatello.