Potato Soup / Kartoffelsuppe
400 g potatoes
150 g leeks
1-2 garlic cloves
7 dl chicken stock
1 dl double cream
Culatello ham and chives OR black truffle
Salt and pepper
Peel the potatoes; and slice them into small bits.
Clean the leaks; and chop them.
Chop the garlic.
Sauté the potatoes, the leeks, and the garlic in butter at low temperature for 5 min.
Add the chicken stock, and let it all boil for ca. 25 min.
Blend the soup; and sieve it. Pour it into a pot; and add the double cream.
Add salt and pepper to taste.
Decorate with chopped chives, and roasted culatello ham cut into small slices.
If it is truffle season, use grated black truffle instead of culatello ham and chives.
400 g kartofler
150 g porre
1-2 fed hvidløg
7 dl kyllingefond
1 dl fløde
Culatelloskinke og purløg ELLER sort trøffel
Salt og peber
Kartoflerne skrælles og skæres i små stykker, porrerne renses og snittes.
Hak hvidløgene.
Kartoffelstykker, porrer og hvidløg svitses i smør vel lav varme i 5 min.
Bouillon tilsættes, lad kartoflerne/porrerne koge i ca. 25 min.
Suppen blendes og sigtes, kommes i en gryde, og fløden tilsættes.
Smag til med salt og peber.
Der pyntes med hakket purløg og ristet culatello i skiver.
Hvis det er trøffelsæson, kan der rives sort trøffel over i stedet for purløg og culatello.